NLF / Hangglidingparagliding / Ulykker / hendelser og varsling
Nilsen Trond

Ulykker / hendelser og varsling

De fleste har vel fått med seg at gårsdagen (15/05/18) ble en ganske actionfylt dag for våre medlemmer og redningstjenesten.
Det startet med en PG ulykke i Gudbrandsdalen, etterfulgt av en SPG ulykke i Loen, en trelanding med PG utenfor Drammen og en mislykket start med SPG utenfor Sandnes.

Alle disse hendelsene har medført at redningsetatene har måttet rykke ut og helikopter har vært involvert.

I går ble vi vel derfor alle gjennom media godt påminnet om at de sportene vi bedriver ikke er uten risiko og at vi hver eneste gang vi skal fly må vurdere om risikoen vi har tenkt å utsette oss for akkurat denne dagen er verdt å ta. Vi må ha kunnskaper om vær og forhold, vi må ferdighetene som kreves og vi må gi oss selv så gode marginer at vi unngår skade når det uventede skjer. Dette er ikke spesielt myntet på gårsdagens hendelser, men en generell betraktning basert på tidligere innleverte rapporter der 'brukerfeil' fremstår som den soleklare katalysator når hendelser inntreffer.

Men, det er på sin plass å også minne alle om at hendelser skal rapporteres. I fjor på denne tid hadde vi fått inn 60% flere rapporter enn i år. Vi kan selvsagt håpe at dette skyldes at det er mer enn 50% færre hendelser, men det er dessverre neppe tilfelle.
Skal vi som gruppe klare å bli bedre og tryggere så er et viktig virkemiddel at man rapporterer inn sine hendelser slik at resten av oss kan lære av de hendelser som skjer.

Ja det kan være litt flaut å måtte skrive en rapport, men her bør hensynet til ens medpiloter 'overtrumfe' dette ubehaget. Er man redd for sanksjoner så er innlevert rapport en måte å kjøpe seg amnesti om man vet man har gjort noe man ikke burde.

Som en tommelfingerregel, hendelser som medfører skade på person og/eller at redningsetatene rykker ut er man pålagt å både varsle om og å rapportere. Dette er både fordi vi skal kunne håndtere medias forespørsler og for å kunne bruke hendelsene i det sikkerhetsarbeidet som gjøres i klubbene og sentralt. Men vi ønsker også å kunne lære fra alle hendelser som bare gikk litt eller bare nestn gikk galt så ikke glem de heller.

Se HER om du trenger hjelp med å finne frem til nødvendig informasjon og/eller skjemaer/nettsider.

Vår handlings- og varslingsplan finner du HER