NLF / Hangglidingparagliding / Beskytter du hodet ditt godt nok når du flyr?
Nilsen Trond

Beskytter du hodet ditt godt nok når du flyr?

Hjelmbruken i forbindelse med flyging i Norge må kunne sies å være upåklagelig. Det er svært sjelden vi observerer at noen har flydd uten hjelm eller har tatt den av under flyging og de senere årene har vi bare hatt 1 kjent hendelse der hjelm ikke ble benyttet.

Men, for å gjøre utstyret lettere og lettere registrerer vi at en del velger å benytte hjelmer som nok ikke tilfredstiller regelverket. Regelverket sier det skal benyttes en hjelm som er testet etter EN 966 eller tilsvarende standarder. Siden de ulike testene ikke er helt sammenlignbare på alle punkter er tommelfingerregelen at man kan følge FAIs krav til hjelm i forbindelse med konkurranse der hjelmer godkjent etter EN1077, ASTM2040 eller SNELL rs98 er godkjent. Blant slike er utvalget bedre, det er lettere å finne en hjelm med MIPS og kanskje lettere å finne en som sitter godt på hodet.

Fra tid til annen har det blitt observert at det benyttes klatrehjelmer, kanskje særlig i forbindelse med hike & fly der vekten ofte er mer avgjørende. Petzl sin Sirocco er en hjelm som brukes en del til hike & fly ellers i Europa og vi har observert at den har vært brukt også i Norge. Denne tilfredstiller hverken EN966 eller standardene for alpinhjelmer. Om du gjør slike valg så går du på akkord med din egen sikkerhet.

I Tyskland har de bare i 2021 hatt 2 fatale ulykker der det har vært benyttet hjelmer som ikke er godkjent til luftsport. I begge tilfellene har det vært hodeskadene som har medført at ulykkene har blitt fatale. I den siste ble det benyttet en ultralett klatrehjelm.

Det er lett å tenke 'slikt skjer ikke meg' - dessverre viser statistikken at det absolutt ikke er korrekt.

Det selges hjelmer som er godkjent etter EN 966 som veier under 400 gram, Hjelmer som den nevnte Petzl hjelmen kan veie så lite som snaut 200 gram, men er det å spare 200 gram verdt den ekstra risikoen du da velger å ta ?  Sjekk om du ikke heller kan spare 200 gram på noe annet som ikke går ut over din sikkerhet. 

Flyging innebærer risiko - gjør gode valg for å holde den risikoen så lav som overhode mulig.

 

Legger ved ulykkesrapport fra siste fatale ulykken i Tyskland og en artikkel om hjelmstandarder fra 2017 - de er riktignok på tysk, om ikke annet kan det være nyttig å se et bilde av hjelmen som ble benyttet.