Toppidrettssatsning

NLF / Forum / Toppidrettssatsning

Hei

I 2011 tok Norge sin første medalje i VM-sammenheng siden 1981. Norge er ikke noen stor seilflynasjon, men allikevel; 1 medalje per 30 år. Det er etter min mening alt for dårlig.

Vi burde absolutt være kapable til å hevde oss bedre internasjonalt. Vi har flinke piloter med potensiale, men som kanskje ikke har mulighet til å betale så mye penger som det faktisk koster å delta i et seilfly-VM.

Mitt forslag er herved:

Alle "ikke-juniorer", dvs. over 25 år gamle, betaler en liten avgift per start de flyr i løpet av 1 år. Eller man kan gjøre det annerledes, hva med 10 kr per fløyet flytime? For en gjennomsnitts seilflyger i Norge vil det tilsi kanskje 50 timer, altså 500 kr. Det synes jeg man kan ta seg råd til. De pengene man får inn går uavkortet til en "toppidrettskonto", som igjen skal forvaltes slik man mener det er best, for å oppnå høyeste mulige resultater i internasjonale konkurranser.

Jeg tror at jo bedre vi gjør det internasjonalt, jo mer oppmerksomhet får seilflyging. Det tror jeg igjen vil generere mer aktivitet og skaffe flere medlemmer. Mye av problemene til norsk seilflyging tror jeg ligger i at folk ikke vet om sporten. Ved å gjøre det bra internasjonalt i store konkurranser vil man få mer oppmerksomhet. Bare se på Jon Erik Lygren, som var på Morgen-sendingen på NRK etter sin medalje i VM.

Videre tror jeg også at vi da får vist fram en annen side av sporten vår, nemlig det at det er en sport, og ikke bare en gjeng med 50-åringer som drikker kaffe og forteller alt for gamle historier fra gamle dager. Man får ikke ungdom til å ville begynne å fly ved å spise vaffler og prate skit! Vis heller fram seilflyging og de muligheter man har, ta de med ut på strekk, så kanskje noen flere av 15-åringene kommer tilbake.

- Martin B

Robert Danewids bilde

Så har vi haft det i Sverige sedan 60-talet. Vi har vår tävlingsfond dit alla betalar 5:-/tim. Det ger ca 150-175 000:-/år till internationellt tävlande.

 

Men du har lite fel Martin. Vi 50+ dricker inte kaffe och snackar skit. Vi dricker pilsner, snackar skit och FLYGER - avsevärt mer sträcka än ungdomarna!

Martin Bjørnebekks bilde

Da skjønner jeg ikke hvorfor ikke vi i Norge kan gjøre det samme!

Jeg må vel innrømme at dere fortsatt flyr bedre enn oss. Foreløpig :)

Steinar Øksenholts bilde

Martin!

Forslaget er godt og har mange gode sider ved seg, samtidig som nok en ekstra avgift vil være som bensin på bålet for andre.

Skal de være en obligatorisk avgift er dette noe som må vedtas på et Seksjonsmøte (årsmøte i S/NLF). Skal saken komme på agendaen her må forslaget komme via en klubb som sak til behandling.

Neste Seksjonsmøte er i 2013 (mars-april).

Men forslaget kunne skape en god debatt allerede under Seilflykonferansen i 2012 ;-)

Mvh Steinar

Ingebjørn Aasheims bilde

Hei!

Tanken er god og det burde absolutt være interessant med toppidrettsatsing. Men vær veldig klar over at dette er en dyr sak både i form av mennesklige ressurser og ikke minst økonomi.

Det er mange idretter som har prøvd seg på å lage til en toppidrettsavgift for alle deltagere - og for de fleste idrettene som har prøvd seg, så har dette blitt en aldri så liten spiker i kista. Her kan vell nevnes baskeball forbundet og det de gjorde for vell 10 år tilbake. De mindre idrettene som klarer å å få frem utøvere på toppidretsnivå (med støtte fra Olympiatoppen osv) må desverre i stor grad basere seg på bemidlede foreldre osv eller at de er innen en idrett med mye presseomtale (typisk ski) hvor det er enklere å få tak i sponsormidler når man begynner å komme i landslagsbetraktning. Alternativt er at man får ikon status innen sin egen idrett og derved så kommer utstyrsleverandørene løpende - noen slike ser vi bl.a. på "Ekstremsportveko" (men her er det kun på volumsidrettene). Klarer vi ikke noe av dette ovenfor, såer det vanskelig å komme inn med toppidret. Men på den annen side er det ikke umulig, bare det at da må man begynne i en ende - og det er å se til at vi først bygger opp en bredde bestående av alle kategorier medlemmer., desverre hører også 50 åringene til her... Spørsmålet som kan være verd å stille seg er hvorfor er 50 år + gjengen her, og hvor blir det av de som er i 25-50 årene. Ser man på andre idretter, så er det 30+ som stiller i trener og funksjonær rollene. Og som idrettsuøvere driver de kun egentrening på mosjonsnivå (endel fotballtrenere ser ikke akkurat topptrente ut!!). Seilflygning har ikke tilpasset seg endringene i samfunnet og derved så raderer vi ut gruppen 25-50 år, og sitter da igjen med de under 25 og de over 50. Fellesnevner er at de enten ikke har kommet igang med karrierejobbingen og familie eller at de er kommet forbi dette stadiet. Derfor må vi først få grep om den delen som skal danne den grå og kjedelige masse, deretter så får vi bygge sten på sten og arbeide oss oppover. Har vi en stor masse, så blir det enklere å få frem noen få enere og ikke minst skape støtteapparat rundt dem.

Akkurat for tiden er det vell egentlig nødvendig å snu trenden på aktivitet og medlemstall, og se på hvordan vi kan gjøre trekk som bedrer situasjonen. Det eneste som er sikkert er at det vi har gjort frem til nå ikke har gitt resultater..

Det er mange idretter som har latt seg blende av ett enkelt resultat - og erfart at dette var dyrkjøpt.