NLF / Mikrofly / 100 år siden Roald Amundsen fløy Kjeller - Lillehammer!
Roger Holm

100 år siden Roald Amundsen fløy Kjeller - Lillehammer!

Den 4. april 2014 er det på dagen hundre år siden elev Roald Amundsen og instruktør Einar Sem-Jacobsen tok av fra Kjeller med fly. De satte kurs nordover. Halvannen time senere kom duoen frem til Lillehammer. Der landet de på Lysgårdjordet ovenfor sentrum. Landingen ble nok litt dramatisk da de landet med hjul i en halvmeter løssnø. Understellet tok skade og piloter måtte overnatte i Mjøsbyen. I løpet av natten ble flyet reparert og i morgentimene tråkket byens befolkning flystripe for polarhelten og instruktøren. Den 5. april 1914 fløy duoen tilbake til Kjeller.

Vi fly interesserte i Lillehammer vil markere 100 års dagen for at det første flyet kom til vårt distrikt. Vi vil også markere at det i år er 100 år siden Roald Amundsen fikk Norges første sivile flysertifikat. Vi håper selvfølgelig at flest mulig fly med gode STOL egenskaper deltar. Men fly interesserte som kommer med bil er selvfølgelig også hjertelig velkomne.

Program for fredag 4. april 2014:
Kl 1400. Brifing på Kjeller. Gjennomgang av film og bilder for å forberede piloter på hva som venter på Lillehammer. Vi skal lande på tilnærma samme sted  som Amundsen og Sem-Jacobsen landet for hundre år siden.  Jeg har lagt ved to bilder av grusveien over jordet- og to Google-Earth illustrasjoner som viser jordets beliggenhet på Lillehammer i denne mailen.

Kl 1500. Takeoff fra Kjeller. Vi flyr i formasjon til Lillehammer. Fart tilpasset flyene som er med.

Kl 1630-1700. Landing på hjul på jordet ovenfor Lillehammer sentrum. «Stripa» er en grusvei som krysser jordet. Veien er ca. 3,5 meter bred og 440 meter lang. Det er nokså flat overgang til jordet på begge sider. Retning sørøst-nordvest (11/29). I enden på 11 er det 7-8 meter høye løvtrær. I enden på 29 står det et gatelykt på 6-7 meter. 

Kl 1730-1830. Historieprofessor Jan Anders Diesen forteller om Amundsen og Sem Jacobsens tur til Lillehammer i 1914 og disse to pilotenes betydning som flypionerer i flyvningens barndom. Han har både film og bilder fra gamle dager.

Servering av et  måltid varm mat. Pris kr 250 for landing, mat- og foredrag. Passasjerer og folk som kommer med bil betaler kr 125 pr person.

- Radio 123.50MHz
- Baneretning 11/29
- PPR mob. 997 70 600 (Ståle Olsen), og gjelder de som ikke blir med i formasjonen fra Kjeller.

Mvh
Geir B. Randby