NLF / Forbund / Advarsel vedr. falske SkyRC ladere
Jon Gunnar Wold

Advarsel vedr. falske SkyRC ladere

Falske ladere av merket SkyRC har blitt solgt i Norge, og brukes av mange modellflygere. Disse laderne er ikke kalibrert, og kan utgjøre en stor brannfare. NLF Modellflyseksjonen advarer på det sterkeste mot å benytte slike ladere.

NLF har blitt gjort oppmerksom på at falske ladere er i omløp i Norge. Den populære laderen Imax B6 fra SkyRC er piratprodusert i stor skala. De falske laderne selges rimelig i nettbutikker, også i Norge. De falske laderne er ikke kalibrert slik som originalen. Manglende kalibrering og kvalitetskontroll fører til at:

  • Laderen vet ikke hva 4,2 volt er, og kan derfor overlade batteriene, eller ikke stoppe ladestrømmen i det hele tatt når LiPo-batteriet er fulladet.
  • Kjølevifta vil ikke starte på rett temperatur, som kan føre til overoppheting
  • Piratkopien kan være laget av dårligere komponenter som ikke tåler tilstrekkelig belastning

Dette vil ødelegge batteriene og forårsake brann!

Shawn Tong fra SKYRC Ltd sier til NLF at de ikke har tid eller mulighet til å teste de mange piratkopiene, og derfor vet de ikke nøyaktig hvilke farer det medfører å bruke disse. Tong bekrefter imidlertid at kalibrering av spenning og temperatur er en viktig del av deres kvalitetskontroll, som piratprodusentene ikke har verktøy til å utføre. Det vil si at uten riktige testinstrumenter til kalibrering kan ikke piratprodusenten vite om laderen vil kutte ladestrømmen til batteriet når den når 4,2 volt, eller om den vil kutte ladestrømmen i det hele tatt.

Sjekk din lader

Vi anmoder alle våre medlemmer om å sjekke sine ladere som er merket SkyRC og/eller Imax, og om de viser seg å være falske bør du enten kaste dem eller returnere dem til der de er kjøpt. Du sjekker enkelt om laderen din er original ved å gå til http://www.skyrc.com/antifake/indexen.php og følge instruksjonene for å validere serienummeret på din lader. Enkelte originale ladere har et holografisk klistremerke med skrapefelt hvor serienummeret fremkommer. De falske laderne har ikke dette merket.

SkyRC-ladere i Norge

  • Elefun.no er importør og forhandler av SkyRCs ladere i Norge. Daglig leder Roger Mo bekrefter at alle deres ladere er originale, og kommer direkte fra produsent.
  • Batterionline.no har på oppfordring fra NLF modellflyseksjonen sjekket sine ladere, og bekrefter at de er originale.
  • RCbutikken.no sjekket sitt lager på oppfordring fra NLF. Laderne viste seg å være falske, og RCbutikken.no har har derfor valgt å fjerne disse produktene fra sin nettbutikk.
  • Elfa Elektronikk har ikke besvart NLFs henvendelse. Prisen på laderen de har i sitt sortiment tyder på at det er en piratkopi.
  • Kajakk og fritid har har tidligere solgt Imax B6, men har nå stoppet salg av RC-relatert utstyr og får følgelig ikke verifisert om dette var piratkopi.

De falske laderne selges åpenlyst hos blant annet Banggood.com, der de er merket «non-genuine».  
Norge har forbud mot innførsel av piratkopier av registrerte merkevarer. Det kan du lese om her: http://www.toll.no/no/bedrift/piratkopier/

LiPo-brann er farlig!

Vi benytter anledningen til å minne om faren for LiPo-brann. Sikkerhetsutvalget i Modellflyseksjonen utga i 2014 en veilleder for bruk og lading av LiPo-batterier, og den er dessverre like aktuell fortsatt.  Les sikkerhetsbulletin 2/2014 om bruk av LiPo-batterier her

Med vennlig hilsen

Jon Gunnar Wold
Fagsjef modellfly
Norges luftsportforbund